Posted on

Putujete godinama, a ovo niste znali

Postoje dve vrste turističkih agencija. Turistička agencija organizator i turistička agencija posrednik. Zajedničko im je da prodaju turističke aranžmane, a različito im je sledeće…

Turističke agencije organizatori

Turistička agencija organizator putovanja je agencija koja primarno kreira aranžmane i iste prodaje, može ih imati pet ili 55. Za svoje poslovanje neophodna im je licenca organizatora turističkog putovanja. Dakle, organizatori putovanja su agencije koje ulažu svoj novac u zakup vila, hotelske ugovore, u ugovore sa avio kompanijama, u vozni park. Sklapaju sve te elemente u turistički aranžman, određuju cene, popuste, first i last minute, opise i fotografije, uslove plaćanja i sve ostale detalje vezano za aranžmane koje sami kreiraju.

Turističke agencije posrednici

Turističke agencije posrednici, prodaju putovanja koja kreiraju organizatori. Prema našem zakonu, posrednici u prodaji su u obavezi da aranžmane prodaju po istim uslovima i istim cenama kao što to radi i javno publikuje organizator odnosno kreator navedenog putovanja.

Posrednici u prodaji imaju tu privilegiju da ih u svrhu boljeg poznavanja samih aranžmana organizatori vode u obilaske svojih kapaciteta gde dobijaju sve informacije i iskustva koja mogu da prenesu svojim putnicima.

To negde jeste i glavna prednost turističke agencije posrednika u prodaji. Agenti prodaje ulažu svoje vreme i znanje u putovanja i učenje, kako bi svim putnicima mogli što više da pribiže destinacije ili smeštajne kapacitete.

Mi smo ti koji umesto vas obilazimo, pišemo, učimo, tražimo, sklapamo širu sliku ponude… Umesto da vi idete od jedne do druge agencije, pregledate stotine stranica reklamnih kataloga, posetite mnogo različitih sajtova i izgubite puno vremena, dovoljno je da pronađete svoju agenciju posrednika u putovanju, svog agenta od poverenja i tu ste sve rešili.

Turističke agencije posrednici u putovanju posluju kao jedno prodajno mesto za čitav spektar turističke ponude. Mada će mnogo zameriti na ovome što ću reći, zaista ću reći. Dobar agent će vas upozoriti na lošu ponudu. Dobar agent će vas upozoriti ukoliko smeštaj nije za preporuku, ukoliko agencija organizator ima propuste, loš vozni park ili je na lošem glasu. Dobar agent će uvek biti na strani putnika, i tu dajem prednost agencijama koje su posrednici u prodaji jer ne moraju da prodaju samo svoj proizvod, već mogu iz ogromne ponude da za vas izvuku najbolje.

Iz mog decenijskog iskustva shvatila sam da je ova podela potpuno nepoznata većini i zato je smatram osnovom za kvalitetan odabira svog odmora. Jer nije sve u destinaciji nekad je mnooogo više u samom putovanju do destinacije, a tu veliku ulogu imaju agenti i same agencije.

Zašto postoje posrednici?

I ako se sada pitate zašto postoje posrednici, a ne samo organizatori, odgovor je da otvaranje jedne turističke agencije nije malo ulaganje. Većina agencija organizatora ima veći interes da uloži više novca u predhodno navedeno, dakle u dobru ponudu i dobru obuku prodavaca, nego da u svakom mestu otvara svoje predstavništvo i novu agenciju. Tu na snagu stupamo mi, agencije posrednici koji ulažemo svoj novac u pokretanje agencije, opremanje prostora, marketing itd, a za uzvrat mi od organizatora dobijamo unapred dogovoreni procent kada prodamo njihovo putovanje. Taj naš procent ni centa ne menja cenu samom putniku, upravo jer kao što rekosmo prodaju propisuje organizator i toga se moramo pridržavati.

Ako ste se ikad našli u situaciji da se nađete kod agenta koji vam čini ustupke, spušta cenu, daje popust i slično znajte da se taj prodavac odrekao svoje zarade da bi vas zadržao. Svako korigovanje cene, davanje specijalnih popusta i činjenje dodatnih ustupaka koji nigde javno nisu publikovani (program putovanja, cenovnik, katalog) jesu u stvari direktno kršenje dobrog odnosa poslovanja i mada vama to odgovara ipak bar se potrudite da sagledate širu sliku. I slobodno nagradite ljude za njihov trud, i u restoranima ostavljate bakšiš, zar ne?